preskoči na sadržaj

Osnovna škola braće Radića, Bračević

Login
Tražilica
eDNEVNIK

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

ŠKOLA ZA ŽIVOT

DABAR

IZ ARHIVE IGROKAZA

Crveni gumb

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece. 

BITKA ZA SIGURNOST

Anketa
Postoje li pravila u tvom kućanstvu kada je riječ o upotrebi televizije, računala i mobitela?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 12. 2020.

Ukupno: 9002
Ovaj mjesec: 4352
Ovaj tjedan: 491
Danas: 4
JOB SHADOWING

III. MOBILNOST

Warstein

  

Srednja škola grada Warsteina

U sklopu našeg školskog projekta Erasmus+, Komuniciraj – poveži – razvijaj boravio sam od 12. do 18. listopada u Srednjoj školi grada Warsteina na upoznavanju rada ravnatelja i njihovog odgojno-obrazovnog sustava. Ova škola odgaja i obrazuje učenike od petog do osmog odnosno desetog razreda.

Warstein

Za vrijeme moga boravka hospitirao sam satovima od petog do osmog razreda, deveti i deseti razred će postojati za dvije školske godine budući i oni uvode novi reformski koncept trajanja školskog sustava. Učenici nižih razreda od prvog do četvrtog razreda pohađaju zasebne škole koje se nazivaju Primarne škole i nalaze se u raznim mjestima u okolici. Ne postoji unificirani koncept škole na cijelom prostoru već autonomno osnivači prema svojim potrebama ili htijenjima roditelja osnivaju škole. Njihov obrazovni sustav osnovnih i srednjih škola je autonoman u potpunosti, osnivači škola su: gradovi, pokrajine, postoje i privatne odnosno vjerske škole. Kurikulume nastavnog predmeta donose učitelji tog nastavnog predmeta na svojim zajedničkim konferencijama na nivou pokrajine u kojoj škola djeluje,  time je dana velika autonomija samom učitelju u kreiranju i još veća odgovornost za realizaciju nastavnog sadržaja budući na kraju 8. razreda postoji testiranje postignutog kod učenika od strane vanjskih institucija.

Srednja škola grada Warsteina

Autonomnost škole se ogleda i u samom sloganu škole koji je istaknut na ulazu u školsku zgradu, a glavni je čimbenik školskog kurikuluma, što sam se uvjerio svakoga dana boraveći na hospitaciji u ovoj školi. 

Škola bez rasizma – škola s hrabrošću.

Sam posao ravnatelja je i određeni broj sati svoga nastavnog predmeta odraditi u neposrednom radu sa učenicima (8 do 10 sati tjedno), ali zato škola uz glavnog ravnatelja  još ima dva ravnatelja pomoćnika: ravnatelja za organizacijske poslove škole i didaktičkog ravnatelja škole. Oni djeluju kao jedinstveni tim svaki sa svojim posebnim zadaćama djelovanja, što obogaćuje odgojno-obrazovni rad škole budući svojim neposrednim radom sudjeluju u nastavnom procesu te su aktivno uključeni u postizanje veće kvalitete školskog odgoja i obrazovanja. 

Ingo Lauc, organizacijski ravnatelj; Anke Angele, didaktička ravnateljica; Alenka Miljević; Marin Vuletin i Marcus Schiffer, glavni ravnatelj.

Imao sam priliku posjetiti i Sveobuhvatnu školu Hannah Arendt u Soestu, koja je različita od škole u kojoj sam hospitirao jer u sklopu škole je i primarna škola i zato se zove sveobuhvatna škola, a koju je na prijedlog roditelja utemeljilo gradsko vijeće grada Soesta 1994. godine. Posebnost ove škole je što se u odgojno-obrazovnom procesu koristi školski pas Ben, a slogan  škole je Učenje s glavom, srcem i šapom. Koristeći psa u nastavnom procesu  postiže se veća motiviranost učenika, kod djece s posebnim potrebama preuzima funkciju graditelja mostova, i učitelj dobije bolji pristup tim učenicima, u smislu pozitivnog razvoja učeničkih osobnosti učenici doživljavaju samo-učinkovitost u suočavanju sa psom i samopouzdanje u sebe i svoje sposobnosti, …

Školski pas Ben

Međutim, naši gostoljubivi domaćini didaktička ravnateljica Anke Angele i učitelj Rolf Hädeel su se pobrinuli da osim svakodnevnog rada u školi od 7.30 do 15.15 sati upoznamo gospodarske resurse i kulturne znamenitosti grada Warsteina i šire okolice u pokrajini Sjeverna Westfalija. Posjetili smo najveću i najstariju pivovaru u Njemačkoj koja se nalazi u Warsteinu, grad Münster sa znamenitom romaničko-gotičkom katedralom, jezero i park prirode Möhnesee, grad Soest u kojem se nalazi poznati kosi zvonik, dvorac Wewelsburg i grad Paderborn sjedište nadbiskupije sa velebnom gotičkom katedralom.

Pivovara Warstein

Münster

Jezero i park prirode Möhnesee

Soest

Kosi zvonik u Soestu

Dvorac Wewelsburg

Paderborn

        

preskoči na navigaciju