preskoči na sadržaj

Osnovna škola braće Radića, Bračević

Login
Tražilica
eDNEVNIK

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

ŠKOLA ZA ŽIVOT

DABAR

IZ ARHIVE IGROKAZA

Crveni gumb

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece. 

BITKA ZA SIGURNOST

Anketa
Postoje li pravila u tvom kućanstvu kada je riječ o upotrebi televizije, računala i mobitela?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 12. 2020.

Ukupno: 9001
Ovaj mjesec: 4351
Ovaj tjedan: 490
Danas: 3
O školi

Prostor koji pokriva svojim pedagoškim djelovanjem Osnovna škola braće Radića u Braćeviću - Vrba nalazi se između planina Svilaje na sjeveru i Moseća na jugu, a obuhvaća sljedeća naselja: Gornje i Donje Ogorje, Milešinu, Pribude, Radunić, Bračević-Vrba, Donje Postinje, Ramljane i Crivac. Rasprostranjenost sela je na površini od 122 km2, odnosno prostor djelovanja škole pokriva pola površine teritorija općine Muć. Klimatske prilike našeg teritorija odgovaraju karakteristikama planinskoga područja, s dugim i hladnim zimama, a pojedina naselja na području Gornjeg Ogorja tijekom zimskog perioda često su izolirana zbog snježnih nanosa i poledice.

MŠ Bračević
MŠ Bračević                                                 PŠ  Donje Ogorje

Nekada se na ovom prostoru nastavni proces odvijao u deset školskih zgrada, a danas se odgojno-obrazovni rad s učenicima obavlja u četiri školske zgrade, u matičnoj školi Bračević-Vrba, u područnim školama Donje OgorjeRamljane Crivac. Područne škole u Gornjem Ogorju, Milešini (Velika), Pribudama, Raduniću, Bračeviću i Postinju Donjem su prestale s radom zbog smanjenja broja učenika.

 
PŠ Ramljane                                                PŠ Crivac

Zgrada matične škole se nalazi u lijepoj pitoresknoj udolini uz prometnicu Split – Drniš, u neposrednoj blizini izvora i toka rječice Vrbe, koja se ulijeva u rječicu Čikolu, a ona u rijeku Krku. Zgrade područnih odjela Donje Ogorje i Ramljane  nalaze se u samim mjestima, dok se područna škola Crivac nalazi na istočnom dijelu Crivačkoga polja. 

S obzirom na nivo urbanizacije, te socioekonomsko i kulturno nasljeđe, područje djelovanja škole spada u nerazvijeni dio Splitsko-dalmatinske županije. To potvrđuje činjenica da je u 21. stoljeću na ovome prostoru još uvijek voda za piće kišnica iz čatrnje, a nema ni primarne zdravstvene zaštite, kao ni trgovina za osnovne životne potrebe u svim mjestima.

Pored škole i triju župnih zajednica (prva sv. Franjo Asiški – kapela u župnoj kući u Crivcu i grobna crkva sv. Marka u Crivcu, s  filijalama Sv. Ivana Krstitelja u Ramljanima i Gospa Snježna u Donjem Postinju; druga sv. Juraj u Ogorju i treća Svi Sveti u Zlopolju) u navedenim mjestima ne postoji ni jedna druga ustanova, kao ni privredna organizacija. Prometna povezanost javnim prijevozom vrlo je slaba, pogotovo za PŠ Donje Ogorje jer tijekom jutra nema direktne autobusne linije iz Splita, dok za MŠ Bračević, PŠ Ramljane i Crivac ima jedna autobusna linija u 6.15 sati. Tijekom dana prometna povezanost je nešto bolja. Uglavnom su svi djelatnici putnici, kao i većina naših učenika.

Ovakav status kraja postavlja pred školu vrlo zahtjevne i osobne zadatke u cilju prosvjećivanja, ali ujedno ograničava opseg njezinog djelovanja ukoliko napredak Zagore ne postane briga šire društvene sredine, koja je do sada izostala.

preskoči na navigaciju