preskoči na sadržaj

Osnovna škola braće Radića, Bračević

Login
Tražilica
eDNEVNIK

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

ŠKOLA ZA ŽIVOT

DABAR

IZ ARHIVE IGROKAZA

Crveni gumb

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece. 

BITKA ZA SIGURNOST

Anketa
Postoje li pravila u tvom kućanstvu kada je riječ o upotrebi televizije, računala i mobitela?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 12. 2020.

Ukupno: 9001
Ovaj mjesec: 4351
Ovaj tjedan: 490
Danas: 3
Kongo - s.Marija Mislava Prkić, misionarka i ravnateljica OŠ u Bukavi

Naše ruke ljubavi, dobrote i plemenitosti za potrebite

Suradnju s časnom sestrom Mislavom ostvarili smo sasvim slučajno. Našu školu pohađa njezina nećakinja Monika Prkić koja je jedno jutro u školu došla s prekrasnom frizurom punom pletenica. Frizura je oduševila učiteljicu Alenku koja je postavila ključno pitanje: Tko ti je napravio tako lijepu frizuru? sigurno pretpostavljate koji je bio odgovor. Monika je ispričala učiteljici o svojoj teti koja je časna sestra i ujedno ravnateljica škole u Kongu. 

Kontaktirali smo obitelj Prkić iz Ramljana i izrazili želju da nas sestra Mislava posjeti i održi predavanje o svojoj školi i učenicima. Sestra Mislava se rado odazvala našem pozivu, a u međuvremenu smo čuli da je sestra stigla u Hrvatsku kako bi prikupila sredstva za školu i djecu pa smo i mi odlučili svojim dobrovoljnim prilozima  barem malo pomoći školi u dalekoj Africi. 
 
Međutim naša potreba da pomognemo djeci u Kongu je postala još veća kad smo vidjeli u kakvim teškim uvjetima djeca tamo žive. Oni su sretni ako i jednom na dan uspiju  nešto pojesti, a ponekad su prisiljeni preskočiti i taj jedini obrok. Bez obzira na teške uvjete u kojima žive, a do škole neki od njih moraju pješačiti i po nekoliko sati, na vrijeme dolaze na nastavu jer se kašnjenje ne tolerira.
 

Školu moraju plaćati, a kako žive u  velikim obiteljima u kojima nerijetko ima 10 braće i sestara, velik je broj djece koja ne pohađaju školu, a većinom su to djevojčice. 
 


Zbog te potresne priče odlučili smo i dalje pomagati. Sada svake godine prikupljamo dobrovoljne priloge naših učenika i učitelja i pomažemo trima djevojčicama da se školuju. Tako su učenici i zaposlenici naše škole postali misijski kumovi trima djevojčicama iz mjesta Bukavu u Republici Kongo, Afrika.  
   

Njihov je život sada sigurno ljepši i ispunjeniji jer idu u školu, a mi im od srca želimo da svakim danom budu sve sretnije.
Bukavu je lučki grad na jezeru Kivu i glavni grad provincije Južni-Kivu. Nalazi se na granici s Ruandom, između 1450 i 1800 metara nadmorske visine. U biskupiji Bukavu godinama djeluje Misija školskih sestara franjevki Krista Kralja. Prve misionarke koje su 1974. došle u DR Kongo, tadašnji Zair, bile su časna sestra Erika Dadić i časna sestra Romana Baković, koja je podrijetlom iz mjesta Vrba i pohađala je našu školu kao i sestra Mislava.
 
preskoči na navigaciju