preskoči na sadržaj

Osnovna škola braće Radića, Bračević

Login
Tražilica
eDNEVNIK

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

ŠKOLA ZA ŽIVOT

DABAR

IZ ARHIVE IGROKAZA

Crveni gumb

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece. 

BITKA ZA SIGURNOST

Anketa
Postoje li pravila u tvom kućanstvu kada je riječ o upotrebi televizije, računala i mobitela?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 12. 2020.

Ukupno: 9122
Ovaj mjesec: 4472
Ovaj tjedan: 611
Danas: 2
GODINA SVJETLOSTI 2015.

A što kažu naši osmaši, što je za njih svjetlost!

Zanimljivo je da se svjetlost ponaša i kao čestica i kao val.

Plakat - Što znamo o svjetlosti? -  ispričali su nam učenici 2. i 4. razreda PŠ Donje Ogorje, voditeljica učiteljica Mira Ramljak.

   

Svjetlost putuje pravocrtno - u mnoštvu pravih linija koje nazivamo zraci (zrake), svjetlosne zrake se ne mogu savijati oko predmeta. Zato ne vidimo iza ugla.

Koliko je vremena potrebno da svijetlost prevali put od Sunca do nekih planeta, kazali su nam osmaši iz PŠ Donje Ogorje, voditeljica učiteljica Katica Tot.

   

Čuli smo da svjetlost putuje vrlo brzo, zato još jednom ponovimo 300 000 km/s. to je puno brže od zvuka, zato prije vidimo bljesak a zatim čujemo grmljavinu.

Jedna zanimljivost: Sunčeva svjetlost može doći do dubine od oko 80 metara u oceanu.

Svjetlost - prirodni fenomen podređen zakonima fizike koji nam omogućuje vidjeti.

Tijekom povijesti, naročito unutar kršćansske umjetnosti svjetlosti pripadaju različite simboličke i mistične vrijednosti.

Svjetlost je u kršćanstvu božansko prisustvo, nadahnuće, spoznaja, ljubav i rajski prostor.

Svjetlost u kršćanskom životu, pokazat će nam učeniciu 6. i 7. razreda iz PŠ Donje Ogorje sa naslovom Budimo svjetlo svijeta, voditeljiva vjeroučiteljica Tina Rožić.

    

Poslušali smo priču o crkvi sv. Križa u Ninu, koju su nam ispričali Mladi knjižničari iz MŠ Bračević, voditeljica knjižničarka Neda Zulim.

    

Prije tri dana proslavili smo blagdan sv. Lucije. Sveta Lucija je zaštitnica vida.

Poslušali smo molitvu svete Lucije na engleskom jeziku koju su nam izmolili učenici 6. razreda PŠ Donje Ogorje, voditeljica učiteljica Ana Bakota.

Interakcija između svjetlosti i umjetnosti ključna je za razumijevanje naše kulturne baštine.

Svjetlost u slikarstvu kao riječ u poeziji.

U sklopu obilježavanja mjeseca Hrvatske knjige, 15. listopada 2015. godine održana je izložba Svjetlost kao simbol nade, dobra i optimizma u Hrvatskoj književnosti.

Svoja promišljanja o životu, čovjeku i smrti iznosi Antun Branko Šimić, u pjesmi - Opomena, koju nam je recitirala Anamarija Domazet, MŠ Bračević, voditeljica učiteljica Davorka Vrgoč.

Svijeća ima plamen, čuvamo ga da se ne ugasi jer čuvamo mir i zajedništvo.

Taj plamen daje svijetlo čije zrake prodiru u svako srce.

Zato - Budimo svjetlo jedni drugima, monolog nam je izveo Ante Kerum, PŠ Donje Ogorje, voditeljica učiteljica Anita Bulić.

Rekli smo da je optika jedna od najvažnijih znanosti 21. stoljeća.

Svjetlost povezuje ljude i prirodu na globalnom nivou.

Bez sunca svijet bi bio tamno mjesto sez života.

Sunčeva svijetlost neophpdna je za fotosintezu, proces koji biljkama na zemlji omogućuje život i rast. Prezentaciju fotosinteza Za doručak pripremila i predtavila nam je  Maja Zagorac, učenica 7. razreda MŠ Bračević, voditeljica učiteljica Jovanka Momčilović.

Svijetlo u hladnjaku osvjetljava mi put do hrane.

Pomorcima put pokazuju svjetionici, prezentaciju o njima pokazala nam je Mia Kardum,  učenica 5. razreda MŠ Bračević, voditeljica učiteljica Jovanka Momčilović.

Znamo da je sunčeva svijetlost značajnija od svih ostalih svjetlosti. 

Što je sunčev sustav, plakatom su nam pokazali učenici 5. razreda MŠ Bračević, voditeljica učiteljica Zdravka Jokić.

  

I dalje nastavljamo priču o sunčevoj svijetlosti, s nekim pojavama u prirodi u zajedničkoj prezentaciji koju su izradile i prikazale nam: Nina Moro, Martina Svalina i Branka Čurepić, otkrile su nam - Kako i kada nastaje duga, - Zašto je nebo plavo i Zašto su oblaci bijeli, voditeljica Jovanka Momčilović.

   

Svjetlost svjetlosne tehnologije ključni su za budući razvoj globalnog društva.

Na ovom plakatu prikazano je svjetlosno onečišćenje i zagađenje.

   

Na plakatu je prikazana noćna rasvjeta radi se o miljunima svjetala u naseljenim područjima širom svijeta, oni su Izbrisali zvijezde s neba, koje stanovnici urbanih područja više ne mogu vidjeti.

Uvođenjem umjetne svijetlosti u krajoliku kao što je ulična rasvjeta, dolazi do poremećaja u ritmičkim promjenama osvjetljenja kao što su izmjena dana i noći.

Važno je znati da je noćna tama jednako važna kao i dnevno svijetlo.

Žuta svjetlost natrijevih svjetiljki predstavlja jedno od boljih rješenja za uličnu rasvjetu.

Priču o svjetiljkama - žaruljama isptičali su nam Duje Zagorac i Daniel Svalina iz MŠ Bračević svjom PP prezentacijom, voditeljica Jovanka Momčilović.

Moderni razvoj internet tehnologije nezamisliv je bez svjetlosti. Za prijenos signala velike brzine na velike udaljenosti koriste se svjetlovodi.

Za razliku od bakrenih vodiča koji prenose električne signale, svjetlovodi prenose svjetlosne signale.

Brži, sigurniji i kvalitetniji Internet u školi imat ćemo kad dobijemo optički kabel.

Prezentaciju o optičkom kabelu pokazala nam je učenica osmog razreda Ines Bacelj iz PŠ Donje Ogorje, voditeljica učiteljica Zlata Kuštre.

   

Ova naša mala priča o važnosti promicanja svjetlosti i svjetlosnih tehnologija samo je jedan kamenčić u mozaiku složenih tehnologija. FOTONIKA - značajna nauka, prezentirala nam je učenica osmog razreda Andrea Mravak iz MŠ Bračević, voditeljica učiteljica Jovanka Momčilović.

Svi ovi naši Pametni telefoni nebi bili pametni da nije svjetlosti.

Želja nam je da ovaj naš današnji projekt posvečen Godine svjetlosti 2015. pobudi u vama interes i razmišljanje o svjetlosti i njenoj važnosti u svakodnevnom životu.

Zato na kraju zapjevajmo OVER THE RAINBOW ili IZNAD DUGE. Izveli su: instrumentalna grupa naše škole koja je dobila i jedno pojačanje učiteljicu Alenku Miljević, te pjevački zbor naše škole, svi pod ravnanjem učitelja Nikole Rušinovića.

   

   

 

preskoči na navigaciju