preskoči na sadržaj

Osnovna škola braće Radića, Bračević

Login
Tražilica
eDNEVNIK

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

ŠKOLA ZA ŽIVOT

DABAR

IZ ARHIVE IGROKAZA

Crveni gumb

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece. 

BITKA ZA SIGURNOST

Anketa
Postoje li pravila u tvom kućanstvu kada je riječ o upotrebi televizije, računala i mobitela?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 12. 2020.

Ukupno: 9001
Ovaj mjesec: 4351
Ovaj tjedan: 490
Danas: 3
MODRO I ZELENO

Gotovo svatko od nas vjeruje kako je mjesto u kojem se rodio i u kojem živi najljepše na svijetu. Eto, baš tako vjerujemo i mi!

Mi živimo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a Šibenskoj biskupiji. Općina Muć u kojoj živimo je malena, mnogima neznana, ali nama puno znači. Naša OŠ braće Radića je također malena, ali u njoj s radošću stječemo znanja i  ne bismo ju mijenjali ni za jednu drugu.

1. Powerpoint prezentacijom smo našim gostima iz OŠ  Primošten najbolje  posvjedočili o dijelu zavičaja u kojem živimo i na kojega smo ponosni. Iako je zapravo siromašan, za nas je toliko bogat, lijep i osebujan da ga ne bismo mijenjali ni za jednu Irsku, Njemačku i slično. Prezentaciju je izradio ravnatelj Marin Vuletin, a predstavio je učenik Ante.

Naša iskonski lijepa Zagora nudi sve što danas čovjek u urbanim sredinama nema, a potrebno mu je: čisti zrak s predivne Svilaje, netaknutu prirodu, ekološku hranu, nestresan način života…

Uh, koliko bismo toga mogli nabrojati!

2.  Učiteljica Mira Ramljak s učenicima često šeta divnom ogorskom prirodom, udiše, kako se to u nas kaže, čistu ariju, bere ljekovito bilje i svašta nešto… Da, da, baš svašta nešto! Upravo o tome svjedoči Powerpoint prezentacija koju je izradila učiteljica Mira Ramljak, a predstavile su je učenice Antea  i Marija.

Uz lijepu prirodu i čist zrak nekako se svakome otvori apetit. U našoj Zagori nema aditiva, konzervansa, bojila, sjajila, umjetnoga uzgoja hrane…Naši stari su se hranili vrlo, vrlo skromno, ali zasigurno zdravo. Glavni obrok za doručak su bili: kruh, mast i šećer uz šalicu domaćega mlijeka ili popara (uzavrela voda u koju bi se stavio kruh i kap ulja ili masti ako bi ih domaćinstvo imalo).

 Ručak…opet skroman, ali zdrav…Večera još skromnija, ako bi je i bilo.

Tako se i dan danas nerijetko pripremaju tradicionalna jela: pura s kiselim kupusom, raštika sa suvim mesom, koštradina, uštipci, pecipale, ječam…

I naravno….neizostavni dio svakoga obroka je bio….pogađate… KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI.

3. Baka naših učenika, gospođa Zlata Kapitanović je pokazala postupak pečenja kruha ispod peke. Prezentaciju je izradila učiteljica Mira Ramljak, a predstavile su je učenice Antea  i Marija.

 

Ojkanje je glazbeni izričaj uvršten u nematerijalnu kulturnu baštinu. Neki ga nevoljko prihvaćaju ili ga uopće ne prihvaćaju, ali vjerujte i za učenje takvoga pjevanja treba dobar glas i neizmjerno puno truda.

Tekstovi pjesama su šaljivi i prenose se uglavnom s koljena na koljeno. Tko pjeva, zlo ne misli!

4. Učitelj Dario Šperkov je s učenicima pripremio ojkalice za vas. Ojkat će učenice: Lana, Ana i Marija.

Nakon pjevanja, red je bio da se i zapleše tj. kako se u nas kaže, da se zaigra. Kolo koje se pleše u našem mjestu izvodi se bez glazbe i zove se Šuplje kolo.

5. Učitelj Dario Šperkov iz PŠ Crivac je pripremio izvedbu Šupljeg kola. Kolo su  zaigrale učenice: Ivana, Ružica, Gabrijela i Josipa Katarina.

Govor koji je danas u uporabi u našem kraju zaista se ne razlikuje mnogo od govora u urbanim sredinama. No, naš mali Rječnik dijalektalnoga govorabit će prepreka zaboravu govora u našem kraju.

6. Učitelji su s učenicima, njihovim roditeljima, bakama, djedovima pripremili Rječnik dijalektalnoga govora. Powerpoint prezentaciju su predstavile učenice Ivana i Lucija.

7. Učiteljica Mira Jurić je sa svojim učenicima PŠ Crivac u Powerpoint prezentaciji pripremila zagonetke i pitalice koje su se često izgovarale u našem kraju.

8. Kvizom smo otkrili koliko su učenici uspješno zapamtili značenje nekih riječi iz našega rječnika…. Kviz je pripremila učiteljica Anita Bulić.

9. Učenice: Ivana, Ružica, Gabrijela i Josipa Katarina su igrale Šuplje kolo, a potom su pokazale glasovne mogućnosti…Izvele su nekoliko ojkalica.

10. Naše učenice: Lana, Marija i Ana bile su učiteljice ojkanja za sve koji su željeli naučiti ojkati.

11. Powerpoint prezentacijom koju je izradio učitelj PŠ Crivac, Dario Šperkov pokazana je sva ljepota i bogatstvo crivačke narodne nošnje. Prezentaciju je predstavila učenica PŠ Crivac, Ana.

12. S guštom smo, kako se kaže u nas, poslušali i pogledali što su učenici iz OŠ Primošten pripremili za nas.

13. Svi su rado zavirili u naš mali Etno kutak, koji im je otkrio mnoge zanimljive stvarčice i …duh našeg zavičaja.

  

  

  

  

 Etno zbirku postavile učiteljice Anita Bulić i Tina Rožić.

Nahranili smo duše ljepotama našega zavičaja, ali…valjalo je nahraniti  i tijelo. Budući smo na početku programa rekli da ova naša lijepa priroda i čisti zrak otvaraju apetit…pozvali smo naše goste  na  zajednički doručak.

Hvala našim velikim i malim prijateljima što su došli iz modroga krajai družili se s nama. Nama je uistinu bilo zanimljivo s njima dijeliti ove lijepe trenutke. Bili bismo sretni i ponosni, ako je i njima bilo ugodno boraviti s nama u našoj školi.

Veselimo se skorom druženju i u njihovoj školi.

 

preskoči na navigaciju